Azbestul si Azbocimentul: Definitie si termeni legislativi

Utilizat pe scara larga in diverse industrii, azbestul prezinta numeroase pericole pentru sanatate. Citeste acest articol pentru a intelege mai bine ce efecte are expunerea la azbest si azbociment, ce spun directivele si reglementarile europene, care sunt protocoalele de siguranta si ce masuri trebuie sa iei pentru a-ti proteja lucratorii, dar si mediul inconjurator.

Ce este Azbestul? 

Azbestul este un mineral natural ale carui fibre pot fi separate in fire subtiri si durabile, folosit pe scara larga in industrii datorita proprietatilor sale izolante. Cu toate acestea, este clasificat ca fiind cancerigen, iar inhalarea fibrelor poate duce la boli grave precum azbestoza si cancerul.

Tipurile de Azbest

Exista mai multe tipuri de azbest:

 • actinolit
 • amosit (numit si azbest brun)
 • antofilita
 • crisotil (cunoscut si sub denumirea de azbest alb)
 • crocidolit (cunoscut si ca azbest albastru) 
 • tremolit

Crocidolitul si amositul sunt formele cele mai periculoase, prezentand cele mai mari riscuri pentru sanatate atunci cand fibrele lor sunt inhalate. Crocidolitul a inceput sa fie eliminat treptat incepand cu 1970, insa constructiile mai vechi ar putea sa-l contina in continuare. 

Aplicatii si Locuri in Care Se Gaseste

Azbestul a fost folosit ca izolatie in cladiri si poate fi inca gasit in structuri mai vechi, in special in straturile izolatoare. De asemenea, azbestul a avut aplicatii in garniturile de frana, tevi si cazane izolate, cum ar fi la bordul navelor. Utilizarea sa a scazut datorita alternativelor mai sigure, in special in Uniunea Europeana (UE).

Utilitatea versatila a azbestului a dus la peste 3000 de aplicatii, printre care amintim acoperisuri, izolatii, produse din ciment, garnituri, placute de frana, acoperiri, textile si multe altele. Aplicarea sa depindea de caracteristicile fibrei, cum ar fi lungimea si rezistenta, acestea determinand adecvarea pentru fiecare utilizare.

Utilizarea azbestului variaza la nivel global. In 2007, productia mondiala de azbest a ajuns la 2,20 milioane de tone, in usoara crestere fata de 2006. Primii sase producatori au fost Rusia, China, Kazahstan, Brazilia, Canada si Zimbabwe. Uniunea Europeana a interzis produsele din azbest de la 1 ianuarie 2005.

Care sunt Riscurile Asociate cu Azbestul

Expunerea la azbest prezinta riscuri severe pentru sanatate: inhalarea fibrelor de azbest poate duce la probleme respiratorii cronice si chiar la moarte. Pentru a afla mai multe despre provocarile legate de siguranta ocupationala, vezi si alte dificultati din domeniul protectiei muncii aici!

Pe langa riscurile pentru sanatate, azbestul prezinta si pericole pentru mediu. Eliminarea necorespunzatoare a materialelor care contin azbest poate duce la eliberarea de fibre de azbest in aer si sol, contaminand mediul. Aceste fibre pot persista mult timp si pot afecta atat oamenii, cat si fauna salbatica. Totodata, indepartarea si manipularea azbestului in timpul proiectelor de renovare sau demolare necesita proceduri atente pentru a preveni expunerea lucratorilor si a comunitatii din jur.

Boli Asociate cu Expunerea la Azbest

Expunerea la azbest este legata de diferite boli, cele mai importante fiind azbestoza, mezoteliomul si cancerul pulmonar. Inhalarea fibrelor de azbest din aerul exterior si, intr-o masura mai mica, din aerul din interior, este calea principala de expunere pentru populatia generala. Expunerea poate aparea si prin ingerarea apei de baut, care a fost contaminata cu azbest prin eroziunea depozitelor naturale, eroziunea deseurilor care contin azbest, coroziunea tevilor de ciment care contin azbest sau filtrarea prin filtrele care contin azbest. Familiile lucratorilor cu azbest pot fi expuse prin contactul cu fibrele ajunse in casa pe par sau pe imbracaminte.

Azbestul si Azbocimentul: Definitie si termeni legislativi
Azbestul si Azbocimentul: Definitie si termeni legislativi 1

Azbestoza

Azbestoza este o afectiune respiratorie cronica care apare din inhalarea fibrelor de azbest. Aceste fibre irita tesuturile pulmonare, provocand cicatrici (fibroza) care afecteaza functia pulmonara. Simptomele includ dificultati de respiratie, tuse persistenta si disconfort in piept. 

Cu timpul, cicatricile pot duce la probleme grave de respiratie. Perioada de latenta a azbestozei se poate intinde pe zeci de ani, ceea ce face imperativa recunoasterea riscurilor profesionale de expunere la azbest si respectarea protocoalelor de siguranta. Minimizarea expunerii, chiar si pentru cei neafectati in prezent, este deosebit de importanta pentru a preveni aceasta afectiune pulmonara progresiva si ireversibila.

Mezoteliomul

Mezoteliomul este un tip de cancer rar si agresiv care afecteaza in primul rand membrana subtire care captuseste plamanii (pleura) sau alte organe precum abdomenul (peritoneul) sau inima (pericardul). Expunerea la azbest ramane principala cauza a mezoteliomului si chiar si o expunere minima poate declansa boala. 

Datorita perioadei lungi de latenta, diagnosticul apare deseori abia in stadii avansate, complicand tratamentul. Prognosticul variaza, dar progresele in tratamente ofera o oarecare speranta. 

Cancerul Pulmonar

Azbestul este cancerigen si creste riscul dezvoltarii bolii in special in randul fumatorilor. Inhalarea fibrelor de azbest poate duce la inflamarea tesutului pulmonar si leziuni genetice, crescand susceptibilitatea la dezvoltarea cancerului. 

Simptomele le reflecta pe cele ale cancerului pulmonar obisnuit si includ tuse persistenta, dureri in piept si dificultati de respiratie. Diagnosticarea timpurie este esentiala pentru ca eficacitatea tratamentului depinde de stadiul cancerului. Reducerea expunerii la azbest, in special in mediile profesionale, este esentiala pentru a reduce incidenta cancerului pulmonar asociat cu expunerea la azbest.

Reducerea Riscurilor in cazul demolarilor de constructii cu azbest

Proiectele de demolare care implica materiale care contin azbest necesita o planificare meticuloasa pentru a atenua riscurile pentru sanatate si mediu. Inainte de orice demolare, inspectiile amanuntite ar trebui sa identifice materialele cu azbest. Profesionisti bine instruiti trebuie sa se ocupe de indepartare, asigurand o izolare adecvata. 

Folosirea unor metode de indepartare controlata a umezelii minimizeaza dispersarea fibrelor in aer, iar ventilatia adecvata si etansarea zonelor de lucru impiedica si mai mult migrarea fibrelor.  Eliminarea urmeaza reglementari stricte, directionand deseurile catre unitati aprobate. Monitorizarea constanta si testarea aerului dupa demolare verifica siguranta. Efectuata corespunzator, demolarea azbestului acorda prioritate sigurantei lucratorilor si protejeaza comunitatea de expunerea periculoasa a fibrelor. Daca ai nevoie sa demolezi o constructie cu azbest, contacteaza-ne pentru o solutie personalizata privind protectia lucratorilor expusi!

Concentratia-limita a expunerii la azbest

Limita de expunere la azbest este strict reglementata pentru a asigura siguranta lucratorilor. Niciun lucrator nu trebuie expus la o concentratie de azbest in aer care depaseste 0,1 fibre per cm3. Daca acest prag este depasit, lucrarile trebuie oprite pana la implementarea masurilor de protectie suplimentare. Aceste masuri presupun furnizarea de echipament respirator individual si echipament individual de protectie, afisarea de semne de avertizare in cazul depasirii limitei, prevenirea raspandirii prafului dincolo de zona de lucru si consultarea lucratorilor inaintea activitatilor. 

Ce spune Legislatia privind Azbestul?

Concentratia limita de azbest trebuie masurata ca medie ponderata in timp pe o perioada de 8 ore, iar angajatorii trebuie sa se asigure ca expunerea ramane sub 0,1 fibre per cm3. Activitatile care implica azbest necesita notificare catre autoritatea nationala competenta. Acest lucru protejeaza sanatatea lucratorilor reducand la minimum expunerea fibrelor in aer, furnizand echipament de protectie si implementand masuri preventive pentru a limita dispersia.

Directivele si Regulamentele Europene

Directivele si reglementarile europene referitoare la azbest sunt concepute pentru a proteja sanatatea umana si mediul inconjurator. Aceste masuri urmaresc sa limiteze expunerea la fibrele de azbest si sa asigure manipularea, indepartarea si eliminarea in siguranta a materialelor care contin azbest.

Citeste aici mai mult despre Directiva Parlamentului European cu privire la protectia lucratorilor expusi la azbest pentru a afla care sunt limitele de expunere admisibile pentru azbest, cerintele pentru evaluarea riscurilor, instruire, supraveghere medicala si masuri de protectie. Totodata, aici vei gasi si informatii despre importul si exportul de substante chimice periculoase, inclusiv azbest. 

Legislatia Nationala si Restrictiile

Legislatia nationala a Romaniei se aliniaza cu directivele UE de reglementare a pericolelor legate de azbest. Hotararea nr. 124/2003 privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest reglementeaza comercializarea si utilizarea acestui material. Nerespectarea prevederilor se sanctioneaza cu amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei pentru persoanele fizice si de la 25.000.000 lei la 75.000.000 lei pentru persoanele juridice care nu efectueaza in mod regulat emisiile de azbest sau care nu eticheteaza corespunzator produsele care contin azbest. 

Totodata, daca prevederile referitoare la restrictionarea comercializarii si utilizarii azbestului si a produselor care contin azbest sunt incalcate, se sanctioneaza cu amenda de la 40.000.000 lei la 120.000.000 lei pentru persoanele fizice si de la 200.000.000 lei la 600.000.000 lei pentru persoanele juridice.

Ce este Azbocimentul?

Azbocimentul este un material de constructie rezistent la intemperii si foc, obtinut din amestecul de ciment cu fibre de azbest. Din cauza riscurilor pentru sanatate asociate cu azbestul, multe tari au interzis utilizarea azbocimentului.

Legislatia referitoare la Azbociment

Legislatia referitoare la produsele din azbociment are ca scop atenuarea riscurilor pentru sanatate si mediu asociate cu utilizarea azbestului. Multe tari, inclusiv Romania, au adoptat reglementari pentru a controla productia, utilizarea si eliminarea materialelor care contin azbest, cum ar fi azbocimentul. Acestea se gasesc de asemenea in Hotararea nr. 124/2003 privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest.

Concluzii

Azbestul prezinta riscuri grave pentru sanatate, motiv pentru care reglementarile stricte, atat la nivel european, cat si national, urmaresc sa minimizeze expunerea si sa asigure manipularea si eliminarea in siguranta. Aceste masuri protejeaza lucratorii si publicul larg, subliniind in acelasi timp nevoia de alternative la materialele care contin azbest. 

Surse:

 • “ASBESTOS (CHRYSOTILE, AMOSITE, CROCIDOLITE, TREMOLITE, ACTINOLITE and ANTHOPHYLLITE).” National Library of Medicine, 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK304374/. Accesat la 22 august 2023.
 • “Health Effects of Asbestos.” Agency for Toxic Substances and Disease Registry, 2022, www.atsdr.cdc.gov/asbestos/health_effects_asbestos.html. Accesat la 22 august 2023.
 • ‌Kottek, Michael, and Man Lee Yuen. “Public Health Risks from Asbestos Cement Roofing.” American Journal of Industrial Medicine, vol. 65, no. 3, 28 dec. 2021, pp. 157–161, https://doi.org/10.1002/ajim.23321. Accesat la 22 august 2023.
 • ‌“Sanatate Și Securitate: Azbest.” Comisia Europeana, 2020, ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/SAMANCTA/RO/Safety/Asbestos_RO.htm. Accesat la 22 august 2023.
 • ‌“Expunerea la azbest: protectia lucratorilor.” EUR-Lex, 2016, eur-lex.europa.eu/RO/legal-content/summary/exposure-to-asbestos-worker-protection.html. Accesat la 22 august 2023.
Distribuie :
Te-ar mai putea interesa și..
Solicită oferta

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp