Noutati legislative pentru angajatori in 2024

Noile reglementari legislative din 2024 aduc o serie de schimbari semnificative pentru angajatori. Afla ce s-a modificat pentru a te adapta rapid la noile reguli si cerinte, de la majorarea salariilor si cresterea tichetelor de masa pana la stimulentul pentru educatia timpurie si banii de telemunca.

Majorarea salariilor pentru angajatii platiti cu salariul minim pe economie

Incepem articolul despre modificari fiscale cu angajatii care au fost la aceeasi companie inainte de 2022 si care au fost platiti doar cu salariul minim. Conform OUG 142/2021, ei vor avea o majorare salariala din 1 ianuarie 2024. Totusi, lipsa claritatii in lege nu impune un procent minim pentru majorare. Pentru cei angajati in 2022 sau mai tarziu, angajatorul va calcula 24 de luni de la data angajarii pentru a stabili data majorarii salariului. Prevederile se aplica si angajatilor cu norma partiala, platiti cu salariul minim de la inceputul contractului si pana in prezent, conform informatiilor Inspectiei Muncii.

Negocieri si aplicarea noilor niveluri salariale

Ordonanta de Urgenta nr. 142 din 2021 nu impune un procent minim pentru majorarea salariului angajatilor, ci doar stabileste necesitatea unei cresteri. Drept urmare, unele companii intentioneaza sa mareasca salariile cu doar 1 leu, mentinandu-le totusi la nivelul minim timp de cel putin 2 ani. Majorarea salariului de baza va fi negociata individual cu fiecare angajat eligibil si formalizata printr-un act aditional semnat de ambele parti, avand in vedere restrictiile legale privind modificarea contractului de munca.

Intrarea in vigoare a Legii prestatorului casnic si impactul asupra angajatorilor

Incepand cu 2024, va fi implementata in Romania Legea prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022). Aceasta stabileste cadrul legal pentru activitatile casnice prestate de persoane fizice in schimbul tichetelor de activitati casnice. Legea creeaza un raport juridic intre prestator si beneficiar, fara a fi necesara o forma scrisa. Activitatile casnice, incluzand menajul, gatitul, gradinaritul si ingrijirea copiilor sau a batranilor, sunt definite si reglementate de lege. 

Plata prestatorilor se va realiza prin intermediul tichetelor, achizitionate de beneficiari de la agentiile pentru ocuparea fortei de munca sau prin platforme electronice. Prestatorii pot converti tichetele in bani in termen de 12 luni, iar impozitele si contributiile datorate vor fi retinute la momentul conversiei. Obligatiile fiscale vor fi suportate de agentiile care emit tichetele in numele prestatorilor.

Beneficii impozabile si implementarea noii legi

Tichetele pentru activitati casnice vor fi avantajate fiscal. Prestatorii vor datora doar 10% impozit pe venit si 25% contributie la pensie, calculate la jumatate din valoarea tichetului. Acestia vor fi asigurati in sistemul de pensii si sanatate, avand acces la servicii medicale de baza. Indemnizatia de somaj va fi disponibila pentru prestatorii casnici, beneficiind de stimulente precum 75 de tichete gratuite la achizitionarea a minim 600 intr-un an. Conform legislatiei, aceste persoane nu vor fi asimilate celor care obtin venituri.

Modificarile aduse de OUG nr. 115/2023 privind taxele aplicabile beneficiilor extrasalariale

Prin OUG nr. 115/2023, legislatia din 2024 aduce doua modificari majore in ceea ce priveste taxele aplicabile beneficiilor extrasalariale: modificarile in ceea ce priveste taxarea abonamentelor sportive si a banilor de telemunca si implementarea unui stimulent fiscal pentru educatia timpurie.

Schimbarile in taxarea abonamentelor sportive si a banilor de telemunca

Incepand cu ianuarie 2024, facilitatile fiscale pentru abonamentele de sport au suferit modificari. Plafonul de netaxare si de deducere pentru aceste abonamente a fost redus la 100 de euro anual, comparativ cu 400 de euro in anul precedent conform Codului fiscal. Cu toate acestea, abonamentele pot fi inca utilizate pentru membrii familiei, cu conditia ca veniturile acestora sa nu depaseasca 20% din salariul minim brut pe tara. 

In ceea ce priveste telemunca, schimbarile legislative introduse de OUG nr. 115/2023 elimina scutirile de taxe salariale pentru sumele acordate angajatilor care lucreaza de acasa. Aceasta modificare implica eliminarea scutirii de impozit si de contributiile sociale pentru sumele acordate, fara a fi necesare documente justificative pentru sumele de pana la 400 de lei lunar.

Stimulentul fiscal pentru educatia timpurie si alte modificari fiscale

OUG nr. 115/2023 faciliteaza implementarea facilitatilor fiscale pentru educatia timpurie. Suma sustinuta de angajator pentru inscrierea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, limitata la 1.500 lei lunar pentru fiecare copil, este considerata venit neimpozabil. Aceste sume sunt scutite de contributiile sociale si pot fi deduse la impozitul pe profit pentru angajatorii in cauza. In cazul firmelor cu impozit pe profit, cheltuielile sunt deductibile conform legislatiei. 

Sprijinul financiar pentru taxele de gradinita sau cresa, acordat de angajator, nu provine de la Guvern si se aplica doar in cazul firmelor platitoare de impozit pe profit, cu limita de 1.500 lei lunar per copil. Pentru cuplurile angajate in aceeasi firma, doar unul dintre parinti poate beneficia de ajutor.

Cresterea valorii tichetului de masa si modificarile asociate

In anul 2024 se aduce o modificare si in ceea ce priveste bonurile de masa (tichetele). In 2023, valoarea maxima a tichetului de masa era de 35 de lei, iar incepand cu 1 ianuarie 2024 aceasta va creste la 40 de lei. Aceste sume reprezinta limitele maxime; totusi, companiile pot alege sa ofere valori mai mici. Este important de mentionat ca valoarea tichetelor de masa specificata public nu este obligatorie. De la 1 ianuarie, companiile care ofera acest beneficiu angajatilor vor plati si CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate), adica un procent de 10%.

HG nr. 970/2023 – Obligatia de a avea o procedura interna privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca

Hotararea de Guvern nr. 970/2023 impune companiilor sa instituie proceduri interne pentru prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca. Aceasta legislatie pentru angajatori vizeaza facilitarea respectarii legislatiei referitoare la hartuirea pe criteriul de sex si hartuirea morala. 

Noile masuri obligatorii pentru sectorul privat includ elaborarea procedurilor interne pentru promovarea si ocuparea functiilor de decizie, programe de formare continua pentru angajati, masuri pentru conditiile si mediul de lucru si asigurarea unui tratament egal privind sanatatea si securitatea. Companiile trebuie sa implementeze masuri interne pentru analiza si solutionarea eficienta a plangerilor de hartuire, cu scopul de a preveni astfel de incidente in viitor. Citeste aici despre hartuirea si discriminarea la locul de munca!

Noile prevederi din Legea pensiilor si implicatiile pentru angajatori

Legea pensiilor, care va intra in vigoare la 1 septembrie 2024, aduce schimbari importante in sistemul de pensii. Totusi, unele prevederi vor fi aplicabile inca din 1 ianuarie 2024. Acestea includ posibilitatea de a lucra pana la 70 de ani, majorarea punctului de pensie si termenul de contestare a deciziilor caselor teritoriale de pensii. Noua lege reglementeaza modalitatile de pensionare, stabilind varsta standard la 65 de ani si stagiul minim de cotizare la 15 ani pentru barbati si femei. De asemenea, introduce un nou mod de calcul al pensiei, bazat pe numarul total de puncte si valoarea punctului de referinta. Majorarea punctului de pensie in 2024 cu 13,8% pana la 2.032 de lei va avea un impact semnificativ, iar ajustarea ulterioara va tine cont de inflatie si cresterea salariala.

Impunerea contributiei la fondul de pensii din pilonul II si alte modificari legate de voucherele de vacanta

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, contributiile efectuate catre pensiile private de tip Pilon II si Pilon III nu vor mai fi supuse impozitarii la momentul platii sumelor acumulate in conturile de pensie privata. Impozitul va fi aplicat doar castigurilor nete obtinute in urma investitiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii private cu aceste contributii, iar din aceste castiguri se va deduce un plafon neimpozabil de 2.000 de lei, la care se adauga, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate. 

Este important de mentionat ca impozitul va fi perceput doar asupra castigului generat de sumele economisite in fondurile de pensii private, nu si asupra sumelor efective economisite pentru pensie, asa cum se intampla in prezent.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024 si pana la 31 decembrie 2026, statul va furniza anual vouchere de vacanta in valoare de 1.600 lei fiecarui beneficiar (o crestere fata de suma de 1.450 lei/an in prezent). Aceasta facilitate se adreseaza angajatilor ale caror salarii lunare nete nu depasesc suma de 8.000 lei. Majorarea valorii voucherului de vacanta a fost efectuata pentru a compensa impactul impunerii unei contributii de 10% asupra voucherelor de vacanta.

Continuarea activitatii angajatilor pana la varsta de 70 de ani si implicatiile acestor modificari

Conform prevederilor legale, persoanele angajate in baza unui contract de munca, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire in functie, dupa caz, pot solicita sa continue activitatea pana la varsta de 70 de ani, la cerere. Pentru angajati, continuarea activitatii pana la varsta de 70 de ani poate asigura o sursa suplimentara de venit si poate contribui la cresterea veniturilor pe termen lung.

Adaptarea la noile reglementari legislative in 2024

Cererea pentru mentinerea in activitate trebuie depusa la unitatea angajatoare cu cel mult 30 de zile calendaristice inainte de implinirea varstei legale de pensionare. Totusi, persoanele care indeplinesc conditiile pentru pensionare pot solicita inscrierea la pensie conform legii si inainte de implinirea varstei de 70 de ani, chiar daca au optat initial pentru continuarea activitatii conform prevederilor mentionate anterior. Cererea de incetare a activitatii trebuie depusa la unitatea angajatoare cu 60 de zile calendaristice inainte de data la care doreste sa inceapa pensionarea. Aceasta activitate va continua in baza aceluiasi contract de munca. Iti stam la dispozitie cu informatii privind raspunderea angajatorilor in fata legii!

Concluzie

Anul 2024 aduce o serie de modificari importante pentru angajatori, avand un impact semnificativ asupra modului in care acestia isi gestioneaza afacerile si relatiile cu angajatii. Este esential ca angajatorii sa fie la curent cu noutatile legislative din 2024 si sa se adapteze in mod corespunzator pentru a se conforma noilor cerinte si pentru a asigura respectarea drepturilor si beneficiilor angajatilor.

Distribuie :
Te-ar mai putea interesa și..
Solicită oferta

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp