Programul Casa Verde 2024 – Tot ce trebuie sa stii

Programul Casa Verde 2024 isi propune sa incurajeze utilizarea surselor de energie nepoluante si sustenabile. In contextul schimbarilor climatice prin care trecem, dar si pentru a face economii, tot mai multi romani sunt interesati sa faca o cerere de finantare nerambursabila Casa Verde. Daca si tu vrei sa participi, poti afla din acest articol toate detaliile necesare.

Despre programul Casa Verde 2024

Casa Verde 2024 este o initiativa guvernamentala care vizeaza finantarea si instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile. Este destinat consumatorilor conectati la reteaua nationala de distributie a energiei electrice. Scopul programului este imbunatatirea eficientei energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si imbunatatirea calitatii aerului prin utilizarea panourilor fotovoltaice cu o putere minima de 3 kW. 

Care sunt obiectivele programului Casa Verde?

Obiectivele programului Casa Verde includ:

 • cresterea eficientei energetice in locuinte si cladiri
 • reducerea poluarii si a emisiilor de gaze cu efect de sera 
 • sustinerea consumatorilor in producerea si utilizarea energiei electrice din surse nepoluante si regenerabile

Bugetul si numarul de beneficiari Casa Verde

Beneficiarii pot primi 20.000 de lei, cu conditia sa suporte o contributie proprie de 2.000 de lei. Instalatorul validat scade suma finantata de AFM din totalul facturii, iar diferenta trebuie acoperita de beneficiar din surse proprii. In 2024, bugetul dedicat exclusiv persoanelor fizice este de 2 miliarde de lei, in timp ce alte 250 de milioane de lei sunt destinate unitatilor de cult. In jur de 100.000 de gospodarii vor beneficia de finantarea oferita de AFM.

Conditii de participare si eligibilitate pentru Casa Verde

AFM a stabilit anumite conditii de participare si eligibilitate pentru Programul Casa Verde fotovoltaice pentru a se asigura ca beneficiarii respecta criteriile necesare pentru a accesa fondurile si a implementa proiectele de energie regenerabila. 

Cine poate participa la program?

La programul Casa Verde 2024 pot participa atat persoane fizice, cat si unitati de cult care indeplinesc anumite criterii de eligibilitate. Iata cine poate primi fonduri europene pentru panouri fotovoltaice.

Persoanele fizice:

 • trebuie sa aiba domiciliul in Romania
 • nu trebuie sa inregistreze obligatii restante la bugetul de stat sau local
 • trebuie sa fie proprietari ai imobilului sau sa detina drepturi de folosinta asupra acestuia
 • imobilul trebuie sa fie destinat locuintei 
 • imobilul nu trebuie sa fie afectat de sarcini in favoarea altor entitati decat ipotecile imobiliare

Unitatile de cult:

 • trebuie sa fie inregistrate ca entitati religioase
 • pot solicita finantare pentru cladirile destinate locuintei personalului clerical sau pentru spatiile in care se desfasoara activitati religioase
 • trebuie sa nu aiba obligatii restante la bugetul de stat sau local
 • trebuie sa fie proprietari ai imobilului sau sa detina drepturi de folosinta asupra acestuia
 • imobilul destinat proiectului nu trebuie sa fie afectat de sarcini in favoarea altor entitati decat ipotecile imobiliare

De asemenea, participantii trebuie sa permita accesul pentru colectarea datelor si sa colaboreze cu un instalator validat pentru implementarea proiectului. Este important ca toti solicitantii sa respecte aceste criterii pentru a putea beneficia de finantare.

Documente necesare pentru inscrierea in programul Casa Verde

Pentru a te inscrie in programul AFM Casa Verde pentru fotovoltaice, trebuie sa furnizezi cateva documente care atesta eligibilitatea si dreptul tau de participare. Aceste documente sunt necesare pentru evaluarea si aprobarea cererii, trebuie incarcate in aplicatie in termenul stabilit si sa fie conforme cu cerintele programului.

Pentru persoane fizice sunt necesare:

 • actul de identitate al solicitantului, valabil la data inscrierii in aplicatie
 • certificatul de atestare fiscala privind obligatiile de plata catre bugetul de stat, emis de organul teritorial de specialitate al Ministerului Finantelor
 • certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale, emis de autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul solicitantul
 • extras de carte funciara, nu mai vechi de 60 de zile, care sa ateste dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului si, daca este cazul, dreptul de folosinta asupra terenului

Pentru unitatile de cult:

 • certificatul de atestare fiscala privind obligatiile catre bugetul de stat
 • certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale, emis de autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea de cult
 • extras de carte funciara care atesta dreptul de proprietate al unitatii de cult asupra imobilului si, daca este cazul, dreptul de folosinta asupra terenului

Poti verifica aceasta informatie si pe site-ul oficial AFM, in cazul in care lista documentelor necesare va fi modificata ulterior.

Procedura de inscriere si etapele programului

Pentru a garanta respectarea criteriilor de eligibilitate si termenele stabilite, AFM a publicat o procedura detaliata care explica atat procesul de inscriere pentru beneficiari, cat si fazele programului.

Procesul de inscriere

Procesul de inscriere necesita atentie si respectarea tuturor cerintelor si termenelor stabilite. Ghidul de finantare publicat de AFM contine urmatorii pasi:

 1. Inainte de inceperea procesului de inscriere, solicitantul trebuie sa verifice daca indeplineste criteriile de eligibilitate stabilite de program.
 2. Solicitantul trebuie sa pregateasca si sa adune toate documentele necesare pentru inscrierea in program.
 3. Procesul de inscriere se realizeaza prin intermediul unei aplicatii online dedicate, unde solicitantul trebuie sa completeze si sa incarce documentele necesare conform instructiunilor.
 4. Solicitantul trebuie sa incarce in aplicatie toate documentele necesare cerute in formatele specificate si sa completeze corect toate campurile obligatorii.
 5. Dupa finalizarea incarcarii documentelor si completarea tuturor informatiilor necesare, solicitantul trimite cererea de inscriere pentru evaluare.
 6. Solicitantul poate urmari online statusul cererii sale si poate primi notificari despre evolutia acesteia pe parcursul procesului de evaluare.
 7. Dupa inregistrarea cererii, aceasta este evaluata conform criteriilor programului, iar solicitantul este informat cu privire la rezultatul final al evaluarii.

Etapele programului

Programul pentru panouri fotovoltaice Casa Verde are urmatoarele etape:

 1. Solicitantii incarca in aplicatia dedicata documentele necesare conform cerintelor programului.
 2. Solicitantii selecteaza un instalator validat prin intermediul aplicatiei.
 3. Instalatorul analizeaza documentele incarcate de solicitant si evalueaza eligibilitatea acestuia.
 4. Instalatorul aproba sau respinge cererea solicitantului in functie de conformitatea cu criteriile programului.
 5. AFM genereaza si aproba lista finala a proiectelor selectate pentru finantare.
 6. Pentru unitatile de cult, se semneaza contractul de finantare generat de aplicatie.
 7. Beneficiarul implementeaza proiectul conform procedurilor si termenelor stabilite.
 8. Se deconteaza sumele solicitate de instalatori, iar AFM verifica corectitudinea documentelor si eligibilitatea beneficiarilor.
 9. AFM monitorizeaza beneficiarii si implementarea proiectelor pe parcursul derularii programului.

Termene si proceduri Casa Verde

Beneficiarii trebuie sa respecte termenele de inscriere, evaluare si implementare, iar procedurile trebuie urmate cu atentie pentru a asigura conformitatea cu criteriile si cerintele programului.

Calendarul programului Casa Verde 2024

Pana in acest moment nu a fost anuntat un calendar specific pentru programul Casa Verde 2024. La finalul lunii martie, Laurentiu Neculaescu, presedintele AFM, a declarat ca programul va fi reluat imediat dupa ce va fi finalizata sesiunea din 2023, cel mai probabil incepand cu lunile iulie-august.

Proceduri administrative pentru accesarea subventiei

Odata finalizata incarcarea documentelor, solicitantul trebuie sa urmareasca procesul de evaluare a cererii sale si sa raspunda la eventualele solicitari suplimentare de informatii. Dupa aprobare, beneficiarul trebuie sa semneze contractul de finantare si sa implementeze proiectul conform termenelor si procedurilor stabilite.

Beneficiile programului Casa Verde 2024

Programul de panouri fotovoltaice are avantaje atat pentru beneficiarii directi, cat si pentru mediul inconjurator. Prin instalarea sistemelor de energie verde, participantii pot reduce semnificativ costurile asociate cu energia electrica si pot contribui la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Economii la facturile de energie electrica

Prin utilizarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, beneficiarii vor economisi la facturile de energie electrica. Utilizatorii isi pot reduce semnificativ costurile asociate cu achizitionarea energiei din reteaua electrica daca isi genereaza electricitate proprie. In plus, in cazul in care sistemul produce mai multa energie decat este consumata, acest surplus poate fi vandut inapoi in reteaua electrica. Devii astfel prosumator si esti scutit de achizitia certificatelor verzi si de obligatiile fiscale pentru energia produsa si utilizata in autoconsum sau vanduta.

Cum contribuie panourile fotovoltaice la protectia mediului?

Panourile fotovoltaice utilizeaza energia solara, o resursa regenerabila si curata. Se elimina astfel necesitatea combustibililor fosili, iar dependenta de resursele naturale neregenerabile se reduce. Drept urmare, programul Casa Verde promoveaza conservarea resurselor naturale, reduce impactului asupra mediului si poluarea atmosferica asociata cu producerea de energie din surse traditionale. 

Cum sa te pregatesti pentru programul Casa Verde 2024

Pentru a te pregati pentru programul AFM Casa Verde 2024, incepe prin a verifica eligibilitatea si asigura-te ca indeplinesti toate cerintele. Apoi, aduna documentele necesare si evalueaza bugetul disponibil pentru a acoperi contributia proprie si eventualele costuri suplimentare.

Evaluarea capacitatii de instalare a panourilor solare

Panourile solare nu pot fi instalate pe toate tipurile de case, ci se tine cont de structura si orientarea locuintei, precum si potentialul de expunere la lumina solara. In general, iti poti pune panouri fotovoltaice inclusiv daca acoperisul este plat, cat timp sunt folosite sisteme de montare specializate pentru a asigura un unghi optim de expunere la soare. De asemenea, pot fi integrate in acoperisurile din metal, tigla sau sindrila, fie prin montajul lor pe suprafata acoperisului, fie prin inlocuirea materialelor de acoperire existente. Pentru a evalua capacitatea de instalare a panourilor solare, iti recomandam sa te adresezi unui instalator autorizat. 

Selectarea unui instalator autorizat pentru sisteme fotovoltaice

Dupa pregatirea documentelor necesare si depunerea online a dosarului, beneficiarii trebuie sa selecteze un instalator. Firmele autorizate pentru programul Casa Verde pot fi gasite dupa denumire, CUI, judet sau localitate. Vezi aici lista completa a instalatorilor aprobati de sisteme fotovoltaice in 2024!

Concluzie

Programul Casa Verde isi propune sa sprijine eficienta energetica, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera si sa imbunatateasca calitatea aerului. AFM are obiective bine definite si un buget generos anul acesta, motiv pentru care concurenta va fi mare. De aceea, e nevoie sa te asiguri ca indeplinesti toate conditiile de eligibilitate si depui corect dosarul. Afla mai multe despre legislatia actualizata din Codul Muncii, dar si despre alte legi conexe!

Intrebari frecvente despre programul Casa Verde

Cum pot verifica statusul dosarului meu?

Lista AFM a dosarelor aprobate pentru panouri fotovoltaice poate fi consultata prin intermediul platformei online dedicata programului. Da click pe butonul „Lista dosare” si verifica daca cererea ta a fost aprobata sau respinsa.

Ce se intampla dupa aprobarea dosarului?

Dupa aprobarea dosarului, urmeaza etapele de semnare a contractelor de finantare, implementarea proiectului, decontarea sumelor solicitate de catre instalatorii validati, verificarea de catre AFM a corectitudinii analizei eligibilitatii beneficiarilor si monitorizarea acestora pentru a asigura conformitatea cu cerintele programului.

Unde gasesc lista de proiecte Casa Verde aprobate?

Daca te-ai inscris in programul AFM Casa Verde, lista dosarelor aprobate poate fi consultata online, pe platforma https://inscrierionline.afm.ro/.

Distribuie :
Te-ar mai putea interesa și..
Solicită oferta

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp