Ochelari de protecție – obligație sau NU pentru angajator?

Conform Hotărârii nr. 1028/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, există un minim de condiții de lucru pe care angajatorul este obligat să le asigure salariaților săi.

Printre acestea, în primul rând, angajatorul se obligă să organizeze activitatea salariaților cu suficiente pauze de la lucrul cu ecranele de vizualizare pentru a reduce suprasolicitarea.

Salariații trebuie să beneficieze de examenele medicale gratuite înainte de începerea activității și periodice, la intervale regulate, sau ori de câte ori apar tulburări. Dacă este cazul, salariații vor beneficia de dispozitive de corecție prin intermediul raportului de medicina muncii.

Protecţia ochilor şi a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului naţional de sănătate, în conformitate cu legislaţia în vigoare, potrivit Hotărârii nr. 1028/2006.

Pentru a evita oboseala ochilor sau durerile de cap cauzate de ecranele de vizualizare, se recomandă pauze la intervale de o oră, timp în care putem face și câteva exerciții, de exemplu: țineți ochii închiși timp de 1 minut sau alegeți un obiect în depărtare, în spatele monitorului, pe care să îl priviți timp de 1 minut. De asemenea, luminozitatea ecranului trebuie redusă pe cât posibil și în cazul în care este necesar, scrisul trebuie mărit pentru a evita forțarea ochilor la citire.

Distribuie :
Te-ar mai putea interesa și..
Solicită oferta

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp