Echipamentele individuale de protectie – Ghid esential

Utilizarea echipamentului individual de protectie are o importanta deosebita impotriva riscurilor profesionale. Descopera din acest articol tot ce trebuie sa stii despre EPI: care este scopul sau in functie de domeniul de activitate, cum se aleg corect echipamentele, ce spune legislatia in vigoare, precum si ce sanctiuni risca angajatorii daca nu adereaza la reglementari si standarde.

Ce sunt Echipamentele Individuale de Protectie (EPI)? 

Definitie si categorii principale de echipamente de protectie

Echipamentul individual de protectie se refera la echipamentul conceput pentru a proteja persoanele de pericolele la locul de munca, minimizand riscul de ranire sau imbolnavire. Principalele categorii includ protectia capului (casti), protectia ochilor (ochelari de protectie, ecrane faciale), protectia respiratorie (masti), protectia mainilor (manusi) si protectia corpului (sorturi, salopete). Echipamentele specializate pot include de asemenea protectia auzului (dopuri sau  casti pentru urechi) si protectia picioarelor (incaltaminte de siguranta). Alegerea EPI depinde de riscurile specifice din mediul de lucru, asigurand o acoperire cuprinzatoare pentru siguranta angajatilor.

Legislatia in vigoare pentru EPI in Romania si UE 

In Romania, reglementarea echipamentelor individuale de protectie se aliniaza cu directivele Uniunii Europene, in special Directiva 89/686/CEE si Regulamentul (UE) 2016/425. Ambele stabilesc cerinte esentiale de sanatate si siguranta pentru EPI, iar producatorii trebuie sa aplice marcajul CE, indicand conformitatea cu standardele UE. Angajatorii ar trebui sa cunoasca reglementarile nationale, asigurand conformitatea atat cu legislatia UE, cat si cu cea romana, pentru a garanta eficacitatea si siguranta EPI in diferite medii profesionale. Iti recomandam sa consulti cele mai recente surse legale pentru cele mai actuale informatii. Poti citi mai multe despre legislatiile in vigoare aici!

De ce sunt esentiale Echipamentele Individuale de Protectie?

Echipamentele individuale de protectie sunt esentiale la locurile de munca pentru a reduce riscurile de ranire si expunere la substante nocive. Pe scurt, ele actioneaza ca o bariera intre indivizi si diferite riscuri profesionale, protejand sanatatea si promovand un mediu de lucru sigur. Utilizarea corecta a EPI este esentiala pentru prevenirea accidentelor, reducerea la minimum a severitatii ranilor si asigurarea respectarii standardelor generale de siguranta a muncii.

Statistici si studii de caz privind accidentele de munca

In 2021, Uniunea Europeana s-a confruntat cu 2,88 milioane de accidente non-mortale care au dus la un minim de patru zile calendaristice de absenta de la munca, alaturi de 3.347 de accidente fatale. Rata accidentelor mortale la 100.000 de persoane angajate a variat de la sub 1,00 in tari precum Olanda, Grecia, Finlanda, Suedia si Germania la peste 3,00 in Romania, Franta, Malta, Lituania si Letonia. 

Sectoarele constructii, transport si depozitare, productie si agricultura, silvicultura si pescuit au constituit, in mod colectiv, 65,5% din toate accidentele mortale la locul de munca si 45,7% din accidentele non-mortale in 2021. Constructiile, cu o pondere de 22,5%, au inregistrat cel mai mare procent de accidente fatale, urmat de transport si depozitare la 16,7%. Productia (14,7%) si agricultura, silvicultura si pescuitul (11,6%) au fost singurele alte sectoare cu ponderi de doua cifre ale accidentelor mortale. 

In ceea ce priveste accidentele non-mortale, productia (19,2%), sanatatea umana si activitatile de asistenta sociala (13,5%), constructii (12,9%) si comertul de distributie (12,5%) au fost singurele sectiuni care au raportat cote de doua cifre din numarul total al incidentelor din UE in 2021. Iata mai multe informatii despre accidentele la locul de munca!

Costul neglijarii EPI vs. Beneficiile utilizarii acestora 

Neglijarea echipamentului individual de protectie poate duce la costuri semnificative, atat umane, cat si financiare. Consecintele directe ale accidentelor sau bolilor datorate protectiei inadecvate includ cheltuielile medicale, costurile de reabilitare si posibile raspunderi legale. Costurile indirecte pot aparea din pierderile de productivitate, absenta angajatilor si deteriorarea reputatiei companiei. 

Investitia in si utilizarea echipamentelor individuale de protectie adecvate, in schimb, aduce beneficii substantiale. Imbunatateste siguranta lucratorilor, reduce accidentele, imbunatateste moralul si promoveaza un mediu de lucru mai productiv, avand un impact pozitiv asupra companiei.

Categorii Profesionale si Echipamentele de Protectie Necesare

Diverse profesii necesita echipamente de protectie individuala. De la electricieni si medici pana la lucratorii in constructii sau depozite, EPI asigura siguranta in diverse industrii.

EPI pentru electricieni: izolarea pericolelor electrice

Electricienii se confrunta zilnic cu pericole electrice. Echipamentul de protectie pentru electrician include manusi izolate, masini de protectie si imbracaminte rezistenta la flacari, oferind protectie impotriva socurilor si arsurilor electrice.

Protectia in constructii: de la casca pana la incaltaminte

Lucratorii din constructii se bazeaza pe o gama larga de echipamente de protectie pentru santier, inclusiv casti pentru protectia capului, veste de siguranta pentru vizibilitate si incaltaminte de protectie robusta care protejeaza impotriva caderii obiectelor si a materialelor ascutite.

Siguranta in depozite: echipamente pentru manipularea marfurilor

In depozite, echipamente precum manusile, saboti de protectie cu bombeu metalic si curele de sustinere a spatelui sunt vitale. Aceste masuri de protectie protejeaza lucratorii de rani in timpul ridicarii, transportului si manipularii marfurilor.

Standardul EPI in spitale si institutii de sanatate 

Indivizii care lucreaza in domeniul sanatatii respecta standardele stricte EPI. Mastile, manusile, halatele, combinezoanele de unica folosinta si dispozitivele de protectie faciala sunt esentiale pentru prevenirea infectiilor si pentru asigurarea sigurantei atat a medicilor si asistentelor, cat si a pacientilor.

Alte categorii profesionale care beneficiaza de pe urma purtarii echipamentelor de protectie

In afara de sectoarele mentionate, diverse profesii beneficiaza de asemenea de EPI. Lucratorii de laborator, manipulatorii de produse chimice si chiar lucratorii agricoli au nevoie de echipamente specializate, precum salopete de lucru profesionale. Desigur, nu putem uita de echipamentul de paza si protectie pentru bodyguard, adaptate sa reziste solicitarilor dificile, dar care sa asigure mobilitate si lejeritate timp indelungat.

Alegerea si intretinerea corecta a EPI

Alegerea echipamentului individual de protectie potrivit implica evaluarea pericolelor specifice la locul de munca si selectarea EPI care ofera protectie optima. Intretinerea regulata (curatarea, inspectiile etc) asigura longevitatea si eficacitatea. Instruirea lucratorilor cu privire la utilizarea si ingrijirea corespunzatoare sporeste siguranta generala si asigura raspunsul corect la riscurile potentiale.

Standarde de selectie conform normelor europene

Respectarea normelor europene este esentiala atunci cand alegeti orice tip de EIP. Standardele includ informatii clare pentru producatori, astfel incat echipamentul sa indeplineasca cerintele esentiale de sanatate si siguranta. Totodata, se iau in considerare riscurile asociate fiecarui domeniu de activitate. 

De exemplu, castile de protectie pentru lucratorii din constructii se aleg in functie de tipul de obiecte care pot cadea. Un alt exemplu il reprezinta ochelarii de protectie: in constructii este nevoie de un anumit tip de ochelari care sa protejeze ochii de praf, insa lucratorii de laborator vor avea nevoie de ochelari de protectie cu scuturi laterale pentru protectie impotriva stropilor chimici. Acelasi lucru este valabil si pentru manusile de protectie. In cazul unui electrician, EPI se concentreaza pe izolarea electrica si flexibilitate, in timp ce manusile de interventie pentru pompieri acorda prioritate rezistentei la caldura, impermeabilizarii si protectiei la impact.

Intretinere si inlocuirea EPI: responsabilitati si bune practici

Responsabilitatea pentru intretinerea EPI si a hainelor de lucru revine atat angajatorilor, cat si angajatilor. Sunt necesare verificari regulate pentru uzura, deteriorare si functionalitate, iar stabilirea unor linii directoare clare pentru inlocuire bazate pe uzura asigura ca echipamentul ramane fiabil. Formarea angajatilor privind recunoasterea semnelor de deteriorare si raportarea prompta contribuie la o cultura proactiva a sigurantei.

Rolul ITM in supervizarea utilizarii EPI

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) joaca un rol important in supravegherea utilizarii corespunzatoare a echipamentelor individuale de protectie. Mai exact, ITM se asigura ca angajatorii respecta reglementarile, oferind un mediu de lucru sigur. Inspectiile se concentreaza pe selectia corecta, instruirea si intretinerea EPI, promovand conformitatea si protejand lucratorii impotriva riscurilor profesionale. Vezi detalii despre controalele ITM si nerespectarea regulilor privind echipamentele de protectie!

Inspectii si sanctiuni pentru neconformitate

Inspectiile regulate ale autoritatilor identifica nerespectarea reglementarilor EPI. Sanctiunile pentru incalcari pot include amenzi, opriri de lucru sau actiuni legale. Aceste consecinte subliniaza importanta mentinerii unei aderari stricte la protocoalele si standardele de siguranta, subliniind gravitatea neconformitatii in protejarea bunastarii lucratorilor.

Sesizarea neregulilor legate de EPI

In cazul in care se observa nereguli in utilizarea echipamentului individual de protectie, angajatii trebuie sa notifice prompt supraveghetorii sau ITM-ul. Raportarea la timp asigura actiuni corective rapide, prevenind potentiale accidente.

Concluzie

Alegerea, utilizarea si intretinerea corecta a echipamentului individual de protectie sunt atat cerinte de reglementare, cat si imperative etice pentru angajatori si angajati. Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi mai bine importanta EPI, cat si sanctiunile pe care le risti daca nu tii cont de legislatia Romaniei si a Uniunii Europene. Cere o oferta personalizata de servicii SSM ce includ si echipamentele necesare pentru a te asigura ca ai un mediu de lucru sigur, conform cu reglementarile.

Surse:

  • ‌“Council Directive 89/686/EEC of 21 December 1989 on the approximation of the laws of the Member States relating to personal protective equipment.” Europa.eu, 2023, publications.europa.eu/resource/cellar/104c5d00-6c1b-44b0-b2b6-4f41284f4b99.0008.01/DOC_1, http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31989L0686:EN:HTML. Accesat la 14 noiembrie 2023.
  • “HG 1048 09/08/2006 – Portal Legislativ.” Just.ro, 2022, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/74559. Accesat la 14 noiembrie 2023.
  • “Accidents at Work Statistics.” Eurostat, 2021, ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Accidents_at_work_statistics. Accesat la 14 noiembrie 2023.
Distribuie :
Te-ar mai putea interesa și..
Solicită oferta

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp